[SlideDeck2 id=48]
vereniging
bestuursbureau
scholen

Wat hebben we gedaan…

Aardrijkskundethema “De aarde beweegt”

De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met het nieuwe thema van aardrijkskunde. De juffen hebben voor ons een opdracht bedacht waarbij we zelf mochten kiezen wat we nog wilden leren.

Opdracht:
Overleg met je groepsgenoten wat je nog wilt leren over het onderwerp en ga op zoek naar informatie.
Wees kritisch en volledig. Zorg vervolgens dat de andere kinderen van groep 8 op een aantrekkelijke en verrassende manier iets kunnen leren van jullie gevonden informatie. Het is de bedoeling dat de kinderen met minimaal twee zintuigen iets van jullie leren.

Op de foto’s is duidelijk te zien hoe hard we hieraan hebben gewerkt en hoe enthousiast we zijn.

De aardrijkskundepresentaties


Juffendag

Woensdag 24 januari was het dan zover: we mochten een feestje bouwen, want alle juffen waren jarig. Het thema was “raar met je haar” en met z’n allen hebben we hard ons best gedaan om er tiptop uit te zien. Gekke elastiekjes, een kleurtje, een maffe muts, fietslampjes en zelfs hele colaflessen werden er in ons haar gestopt. Senna en Djayda wonnen er een prijs mee tijdens de ” Grote Aloysius Hair Challenge”. Daarna zijn we in de klas allerlei leuke activiteiten gaan doen, verzorgd door de feestcommissie. Zo was er een kahoot-quiz over de juf en speelden we in de gymzaal Annemarieaaaaaa Fannie. Het was een gezellige ochtend, feestcommissie: goed gedaan!


Ons laatste kerstdiner op de Aloysius

Donderdagavond 21 december hebben we met elkaar genoten van een geweldig kerstdiner met heerlijk eten, leuke tussentijdse acts en een gezellige juf Fannie kerstdisco ter afsluiting.


Schaatsen rond het stadhuis

Donderdag 21 december hebben we heerlijk geschaatst. We mochten lekker lang sporten op de nieuwe schaatsbaan die dit jaar rond het stadhuis is gebouwd. Het was een geweldige gymles.


Project ‘VALS’

De afgelopen week hebben we meegedaan aan het project VALS. Dit is een voorstelling over pesten, meelopen, gepest worden en de gevolgen hiervan. Theaterdocent Annemiek en zangdocent Marlou van kunstpunt Gouda hebben samen met ons op dinsdag 12 december een voorstelling gemaakt. Ze hebben met ons gepraat over pesten en deze verhalen en ervaringen gebruikt voor de voorstelling. Onze klas werd in drie groepen verdeeld en elke groep heeft gewerkt aan een ander onderdeel voor de voorstelling.

De toneelgroep deed eerst een opwarming om de spieren los te maken en te kijken wie er veel lef had. Daarna werden de rollen uitgedeeld en namen we het stuk door. Het stuk gaat over een schoolkamp waar een jongen gepest wordt. Met een niet-oplettende meester werd het daarom heel makkelijk voor de pesters.

De zanggroep moest een lied/rap schrijven op een bestaand popnummer. Het lied was in het Engels en met een beetje hulp vertaalden we het naar een Nederlands pestlied.

Met zo’n 9 kinderen hebben we het decor gemaakt. Met elkaar hebben we gezorgd voor een kamphuis, bomen om ervoor te zorgen dat we een echt bos hadden en pijlen voor de speurtocht.

Dinsdagmiddag 19 december hebben we de voorstelling gespeeld voor onze ouders en de kinderen van groep 5 tot en met 7. Na de voorstelling hebben we gediscussieerd met het publiek over het onderwerp pesten.  De juffen van kunstpunt Gouda hebben ons ontzettend goed geholpen en we hebben erg veel geleerd van dit project en de voorstelling.


Sinterklaas

Dinsdag 5 december hebben wij Sinterklaas gevierd op school. Eerst met een gezellige intocht, traditiegetrouw op de Spieringstraat en vervolgens in de klas met elkaar surprises uitpakken. Iedereen heeft mooie gedichten gekregen, fantastische surprises gemaakt en erg leuke cadeautjes uitgepakt. ’s Middags hebben we onder leiding van de sinterklaascommissie levend cluedo gespeeld, een kahootquiz gedaan en een megagrote stoelendans door wel twee klassen gedanst. Het was een fijne en gezellige dag.


Bezoek St. Antoniuscollege

Woensdag 29 november waren wij een ochtend te gast op het Antoniuscollege. We kregen een uitgebreide rondleiding door het gebouw van mevrouw Hordijk. Vervolgens hebben we een les TTO en een les Onderzoeken en Ontwerpen gevolgd. We hebben een goed beeld gekregen van de school en deze twee speciale lessen die je hier kunt volgen.


Bezoek Wellantcollege

Maandag 20 november hebben wij een bezoek gebracht aan het Wellantcollege. We kregen allemaal een sticker met een letter erop. Hierdoor werden we met alle basisschoolleerlingen die aanwezig waren verdeeld in een soort brugklassen. Met allemaal nieuwe kinderen gingen we vervolgens allerlei leuke (groene) vakken doen, zoals planten, dieren, koken enzovoorts. Het was een gezellige en leerzame ochtend.


Schoolontbijt

Donderdagmorgen 9 november om 8:00, iets vroeger dan normaal, kwamen we met slaperige hoofden aan op school voor het nationale schoolontbijt. De focus van het Nationaal Schoolontbijt ligt dit jaar op gezond ontbijten. We kregen een heerlijk ontbijtpakket met daarin verschillende soorten brood, zoet en hartig beleg, yoghurt, groente, fruit, melk en thee. Een pakket wat voldoet aan de schijf van vijf en niet alleen gezond, maar ook heel erg lekker was. Het was erg gezellig om met elkaar gezellig te ontbijten, het voelde weer een beetje als op kamp.


Bezoek Meander ontdek & doedag

Vrijdag 3 november hebben met elkaar mee gedaan aan de meander ontdek & doedag. In kleine groepjes hebben we ontzettend veel lessen gevolgd die op de Meander gegeven worden. Dit waren vooral doe-vakken en we hebben deze ochtend dan ook heel erg veel gedaan. Baby’s wassen, een jurk ontwerpen, een virtueel poppetje laten bewegen, pepernoten bakken, een eigen tol maken, werken in een klein winkeltje met echte kassa’s en nog veel meer. Het was een erg leuke ochtend en het heeft ons een goed beeld gegeven van de praktische vakken op de Meander.


Bezoek GSG – Leo Vroman

Dinsdag 24 oktober gingen wij voor het eerst op schoolbezoek. Traditiegetrouw gaan we elkaar jaar als eerste naar de GSG en zo ook dit jaar. Om 8:40 moesten we verzamelen bij het brugklasgebouw waar we een les Duits en een les Frans gingen volgen. We voelden ons al een beetje echte brugklassers.
Daarna zijn we met elkaar naar het hoofdgebouw gefietst waar we informatie hebben gekregen over de GSG, de sportklas en de atheneumplusklas.  Ook hebben we een creatieve les met 3D-pennen gehad. De ochtend was om voor we het wisten en we hebben een goed beeld gekregen van de sfeer op de GSG.


Creatieve les van Gerart Kamphuis

Donderdagmiddag 12 oktober kwam de kunstenaar Gerart Kamphuis bij ons in de klas. Hij vertelde een grappig en spannend verhaal over iets wat hij in zijn jeugd had meegemaakt in een groot, donker en griezelig bos. Daarna hebben wij met elkaar ons eigen griezelbos gemaakt. Allemaal bomen die groter kunnen groeien en waarbij dan griezelige gezichten en armen tevoorschijn komen. We hebben genoten van de les en hebben enthousiast gewerkt aan het bos. Het was weer erg leuk dat Gerart er was.


Mysterieuze verhalen

Het leek dinsdag 10 oktober wel een klein kantoor in groep8A. Alle kinderen lieten hun fantasie de vrije loop en schreven een mysterieus verhaal. In het verhaal moest directe rede voorkomen en ook beeldspraak. We zijn erg benieuwd naar de eindresultaten en zullen vast smullen van al die griezelige en spannende verhalen. Er werd in ieder geval hard aan gewerkt. 


Eigenlijk is het inmiddels wel een traditie op de Aloysius dat tijdens de kinderboekenweek de kinderen van groep 8 gaan voorlezen aan de jongere kinderen op het hoofdgebouw. Nadat de kinderen vorige week allemaal een (prenten)boek van thuis mee hadden genomen en deze in tweetallen hebben voorbereid, was het dinsdag 10 oktober dan écht zover en mochten ze gaan voorlezen. Het was erg gezellig, leuk en knus. Dat is op de foto’s zeker terug te zien. Donderdag 12 oktober zijn de andere fasegroepen aan de beurt.


Het Kinderboekenweek leerarrangement

Op vrijdagmiddag 29 sept. zijn we in de bovenbouw gestart met een nieuw leerarrangement. De leerlingen van de leerlingenraad hebben in opdracht van de juffen 24 groepjes gemaakt die bestaan uit leerlingen uit alle groepen. Deze groepjes zaten verdeeld over de lokalen en gingen na het horen, zien en bespreken van de opdracht allemaal enthousiast aan de slag. Wat de opdracht is?

Zorg met je groepje voor een spannend (griezel)verhaal dat andere kinderen kunnen beleven.

  • Jullie mogen zelf verzinnen wat voor een verhaal het wordt.
  • Zorg er voor dat het publiek zoveel mogelijk betrokken wordt bij het verhaal wanneer jullie het gaan presenteren.
  • Zorg zelf voor alle spullen die je daarbij nodig hebt en wilt gebruiken.
  • Er zijn 5 momenten gepland waarop jullie aan de opdracht werken.

Op vrijdag 13 okt. gaan jullie het verhaal in tien minuten presenteren aan twee andere groepjes.

De eerste keer samenwerken met kinderen die je helemaal niet of nauwelijks kent is best spannend. Maar mede door de goede zorgen van de oudste leerlingen, voelde het al snel goed aan en ontstond er in vrijwel elk groepje een ontspannen, gezellige en fijne sfeer. Dit is op de foto’s dan ook goed te zien. De tijd vloog om en na afloop keek menigeen al weer uit naar de volgende les om aan de opdracht te werken. De juffen zijn nu al benieuwd naar de eindresultaten en presentaties.


Groep 8 op date

Donderdag 28 september hebben wij in de klas een speeddate gehad. We moesten allemaal ons lievelingsboek meenemen en in rondes van 2 minuten interviewden we elkaar over dat boek. Na afloop van de date schreven we ook op of we het boek zelf graag zouden willen lezen. Het was erg gezellig en fijn om in een korte tijd kennis te maken met zoveel verschillende boeken. Iedereen vertelde enthousiast over zijn of haar lievelingsboek en het was erg leuk om te luisteren naar alle verhalen. Een geslaagde middag en dat is ook op de foto’s terug te zien.


Tai Chi les

Maandag 18 september hebben wij het project China/Azië afgesloten met een workshop tai chi. Serge en Bastiaan hebben ons een korte tai chi les gegeven, waarin we begonnen met een warming-up om rustig te worden, zodat we ons goed konden concentreren tijdens de opdrachten daarna. Vervolgens hebben we een aantal oefeningen gedaan waarbij we elkaars kracht moesten aanvoelen met behulp van een aardrijkskunde boek (wie had dat gedacht!).  Ook hebben we een beginnende verdedigingsoefening gedaan, die we natuurlijk alleen in de gymzaal zullen gebruiken. De les werd afgesloten met een demonstratie door Serge en Bastiaan, waarbij ze ons hebben laten zien op welke verschillende manieren de krijgskunst tai chi allemaal uitgeoefend kan worden. We vonden het erg leuk en vooral ook indrukwekkend wat ze allemaal kunnen.

 


Chinese les

Woensdag 13 september startten wij de ochtend op een wel heel bijzondere manier. In plaats van goede morgen klonk er door de klas “Ni Hao”. De moeder van Tin Yu heeft ons van alles verteld over de Chinese taal en hoe al die mooie, maar ook moeilijke tekens, zijn ontstaan. We hebben zelfs geleerd een klein zinnetje te maken en kunnen nu allemaal ik hou van jou zeggen in het Chinees. Het was een erg leuke en leerzame les.


Rugby

Dinsdag 5 en 12 september hebben wij een rugbyclinic gehad. We leerden tackelen en speelden het spel Hollandse leeuwen. De rugby-ers uit onze klas Bram en Rune hebben ons goed geholpen en voorbeelden laten zien. Op de foto’s is goed te zien hoe hard we gewerkt hebben en hoeveel lol we met elkaar hebben gehad.


Lekker buiten lezen

Dinsdag 29 augustus, een heerlijk warme dag met temperaturen rond de 30 graden. Daarom vandaag een keertje niet lezen aan je tafel in de klas, maar lekker buiten op het plein met een verkoelend windje.


Een Acrostichon

Om elkaar wat beter te leren kennen en meer over onszelf te kunnen vertellen hebben we allemaal een acrostichon geschreven. Dit is eigenlijk gewoon een chique woord voor een naamdicht.
Hier kunt u onze acrostichons lezen. We zijn erg benieuwd of jullie ons herkennen.

Veel leesplezier!

 

Agenda

juni 2018

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
facebook